ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА СПОРТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ОТКРИТО

ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА СПОРТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ОТКРИТО
6 юли 2020

 

Храненето и движението са две нужди на нашия организъм. Всъщност, всички знаем колко е важно да практикуваме физически упражнения с постоянство и да се храним с методика (но и вкусно, разбира се). Всички ние сме наясно, че само по този начин тялото ни ще може да постигне и да се наслади напълно на състоянието на баланс и благополучие. Тези наши нужди и необходимости, да се храним правилно и да се движим умерено, но редовно, се усещат още по осезаемо с настъпването на топлия сезон. Балансираната диета като Зоната и умерената, но постоянна физическа активност са два основни инструмента за подобряване на функционирането на тялото ни и увеличаване на неговата ефективност. И сега, когато можем да се върнем към удоволствието от физическата активност на открито, ето какво трябва да знаете, за да го направите по най-ефективния и безопасен начин.

 

Прогресия

 

Дългият период, прекаран между стените на домовете ни, неизбежно намалява способността на тялото да се движи и води до детренираност. Всъщност, английска сентенция, свързана с физиологията на даден орган и система, но напълно съотносим към двигателната активност гласи "Ако не използвате нещо, то отпада като функция". Тренировката е средство, чрез което нашето тяло разкрива и усъвършенства способността си да се адаптира към ралични ситуации, промяна в заобикалящата го среда и изисквания към него.

Когато решите отново да се подложите на дълги преходи или да се качите на колелото и да изминете няколко десетки километра, необходимо е да имате впредвид, че тялото изисква постепенно адаптиране и прогресия на натоварванията. Ако преди периода на ограниченията бяхме в състояние да ходим по 60 и повече минути всеки ден, сега трябва да започнем отново с по-малък обем, но по-често. Например около 20-30 минути всеки ден. И така да увеличаваме, докато постепенно не се върнем на нивото, на което спряхме. Съвет, който позволява, от една страна, да намалим риска от злополуки и преумора, а от друга, да позволим ефективен и постоянен растеж на нашата физическа годност и тренираност.

 

Защита

 

Заниманията на открито в тези топли и слънчеви дни имат две страни. Слънчевите лъчи подхранват тялото ни с енергия, топлина и водят до активиране на витамин D. UV лъчите, обаче, също могат да бъдат вредни за кожата ни. Следователно е необходимо да се вземат всички необходими предпазни мерки. Без съмнение слънцезащитен крем, който е с най-подходящия фактор за нашата кожа и може да ни защити адекватно, като образува защитен филм. В същото време тази защита трябва да бъде подкрепена и подсилена. Как и защо? Астаксантинът, ценен полифенол, е проучен от учените именно заради способността му да защитава кожата от слънчева светлина. Животни като сьомга и скариди, например, са богати на него.

 

https://enerzona.bg/omega-3-spetzialist-koza-1.html

 

Хидратация

 

Колко очаквани и бленувани са тези топли дни и скаква радост посрещаме един от най-приятния сезон в годината. Но и най-горещия. Ето защо е важно за здравето да изберете най-подходящото време на деня за упражнения на открито, като избягвате най-горещите часове на деня (м/у 12:00 на обяд и 16:00 следобяд). Също толкова важно е и да поддържаме тялото си хидратирано. Само водата обаче не е достатъчна: отнема много повече време за изпразване на стомаха и абсорбцията и в червата се намалява, когато не е придружена от минерали. Всъщност е необходимо да се приемат основните минерали, присъстващи и изхвърляни чрез потта, като натрий, хлор, калий, магнезий. В зависимост от предпочитанията си, можете да изберете да разтворите ефервесцентна таблетка без захар в бутилката или пакетче с прах, за да приготвите изотонична напитка. Ако изпотяването е било наистина обилно и се чувствате изтощени, тогава съветът е да вземете добавка магнезий и калий, два минерала, които е трудно да приемете в достатъчни количества с храна, възможно най-скоро след заниманието.

 

Сега знаете всичко необходимо, за да си върнете отново най-добрата си форма!

 

Куриран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit

Редактирано на български език от д-р Слав Димитров, кардиолог

Как да сме в добра физическа форма и кондиция? Чрез хранене или тренировки? Въпросът седи на дневен ред. Отговорът? И чрез двете.

прочети още

Причината за появявата на атаки на глад и натрупване на тегло е, че хормоните са извън баланс. Контролът на глада всъщност зависи от някои хормони, присъстващи в кръвта, червата и мозъка. И основна роля за това има начина ни на хранене.

прочети още

И кой каза, че не е възможно да останете в Зоната, когато обядвате или вечеряте извън дома? Зоната е prêt à porter lifestyle, с други думи - ще бъде с вас навсякъде.

прочети още

СЪСТАВКИ - 250 гр праз - 180 гр моркови - 180 гр зелена ябълка - 150г резене - 1 супена лъжица лимонов сок - 1 чаена лъжичка куркума на прах - 1 чаена лъжичка настърган джинджифил - 5 лъжици протеинови люспи - 2 супени лъжици зехтин екстра върджин - 2-3 скилидки чесън - черен пипер

прочети още

Една поговорка гласи: "Тези, които започват добре, са на половината път." В случая - става дума за закуската, разбира се. Най-общо, по отношение на закуската има два типа хора - „т. нар. "скипъри" на закуската“ или тези, които пропускат закуска и „любители на закуската“. Естествено, закуската е важно хранене и сама по себе си е от значение за всички. За разлика от това, което вероятно сте чували, тя не служи за активиране на метаболизма - това е фалшив мит. Въпреки това, има многобройни допълнителни предимства. Искате ли да знаете някои от тях? Прочетете нататък.

прочети още

Сърдечно-съдовото здраве е изключително важно за пълноценния ни живот, но същевременно то е и сериозно влошено не само сред нас, Българите, а и в световен мащаб. Ето някои кратки, полезни и актуални съвети, за това как да запазим сърцето си здраво за по-дълго време. 

прочети още

Да обичаш себе си означава да се грижиш себе си. Именно поради тази причина постоянната физическа активност с умерена интензивност трябва да бъде верен спътник в живота ни. Движението е изискване на нашето тяло, то е основно за физическото и психическото благосъстояни и за забавяне на физиологичното стареене.

прочети още

Правилното хранене е нещо, от което почти всички смятат, че разбират. Дали е така наистина? Оказва се, че само част от нашите навици и убеждения са наистина здравословни, докато други са резултат от фалшиви митове или от информация предавана от уста на уста, която не винаги носи вярно послание. Искате ли да знаете повече? Прочетете следващите редове.

прочети още

Лесно е да се каже „въглехидрати, протеини и мазнини“. Но наистина ли знаем колко са ни необходими, за да останем здрави и от какви храни да ги получим? Ако отговорът е не, не пропускайте тази статия. Тя ще ви бъде полезна за това да разберете как да съставите ястието си при всяко хранене и лека закуска.

прочети още

Слънчевото време оказва значително влияние върху ежедневието и самочувствието ни. С намаляването на слънчевите дни, ритъма на живот се променят, дори и да не е така осезаемо. В крайна сметка, ние не правим нищо повече, от това да преместим стрелките на часовника назад с един час. Но какво следва от това? Нека разберем.

прочети още

В края на изтощителните физически упражнения идва времето за възстановяване. Това е много деликатен и ценен момент, в който изборът на хранителни вещества може от една страна да благоприятства възстановяването на енергийните резерви, както и на мускулите, а от друга, да повлияе на стимулите, предизвикани от тренировките.

прочети още

Изобретателят на зоновата диета: "Храната е първото лекарство, в кухнята има генна терапия" Американският биохимик обяснява как правилното хранене може да осигури дълголетие и да противодейства на бума на рак и диабет от Марцио Бартолони

прочети още

Всеки сезон идва със своите особености, за справянето с които се изисква енергия от нашето тяло и ум. Ако добавим към това и допълнителните стрес фактори, като например самата смяна на сезона, съвременното забързжано ежедневие и др., е много вероятно да се повлияе нашата работоспособност, ефективност и имунитет. Но има добри новини.

прочети още

EnerZona България ще вземе участие на тазгодишния експозиционен форум "Вселена Здраве", който ще се проведе за първи път за град Варна и Североизточна България на 12-13 октомври 2019 г. в Делта Планет Мол гр. Варна.

прочети още

Участие на ЕнерЗона България на изложение "Мисия здраве" от 27-29 септември 2019 в "Княжевка" градина.

прочети още