Често задавани въпроси (FAQ)

Какво е Маки бери и Полифеноли?

Маки бери /Maqui berry/ са малки плодчета с лилав цвят, които растат в далечна Патагония. В далечното минало индианците са консумирали листата, стъблата и плодовете на маки бери срещу най-различни заболявания. В момента се смята, че маки бери е най-мощният антиоксидант в света. Маки бери се берат от индианците по традиционен начин. Те брулят гъвкавите клони на дървото и събират падналите плодове, след което оставят падналите вейки и листа под дървото за по-ефективно наторяване.

 

  1. Състав на Маки бери

 

Маки бери с право е наречен един от най-известните супер-плодове на нашето време. Той е богат източник на витамин А и С, желязо, калий и калций. Съдържа много протеини, минерали и фибри. В Маки бери има огромна концентрация на полифеноли - Антоцианини и по-специално Делфинидин.

 

  1. Ползите от Маки бери

 

Високите нива на делфинидин (полифенол) в Маки бери го правят едно от най-ценните естествени противовъзпалителни средства. Той помага при различни възпалителни заболявания – от артрит до диабет. Най-голямото му предимство е липсата на странични ефекти, които са характерни за обикновените противовъзпалителни средства.

Маки бери е мощен антиоксидант, който значително помага в борбата с лошия холестерол в кръвта. Това означава, че този био продукт е отличен ресурс в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, най-разпространените от които са инфаркт, инсулт и артериално запушване. Изследванията показват, че Маки бери е много силен антиоксидант, който помага на човешкото тяло да се предпази от голям брой заболявания, причинявани от окислителното въздействие на свободните радикали. Една от най-опасните такива болести е рака. Маки бери спира процеса на стареене; поддържа нивата на кръвна захар и помага за контролирането на проинфламаторните цитокини и ензими, които причиняват възпаления. Маки бери заздравява костите, предпазва кожата от вредните слънчеви лъчения, като в същото време я прави по-мека и сияйна.

 

  1. Отслабване с Маки бери

 

Маки бери значително засилва метаболитните процесите в тялото, което подпомага процеса на отслабване. Според редица проучвания, хората, които използват Маки бери за да намалят излишните килограми, постигат желаните резултати и най-важното – поддържат новите си килограми и след това. Както е известно, един от най-големите проблеми на отслабването е лесното възвръщане на загубените килограми след спиране на диета. Проучванията доказват, че Маки бери предотвратява този процес. Маки бери премахва токсините и химикалите от тялото и подпомага здравословното отслабване.

 

  1. Маки бери срещу стареене

 

С напредването на възрастта клетките в човешкото тяло стават все по-засегнати от действието на свободните радикали. В резултат от това органите започват постепенно да стареят. Тялото е изградило редица защитни механизми срещу този процес на износване, но самата защитна система също отслабва с увеличаването на годините. Добавянето на антиоксидант в менюто има голяма полза, заради ограничаващото действие върху вредните свободни радикали. Най-подходящият антиоксидант е Маки бери, заради доказаните му свойства.

 

 

Редактирано от инженер-биотехнолог А. Димитрова

 

 

 

 

Защо Омега-3 рибеното масло превъзхожда маслото от крил, ленено семе или други Омега-3 продукти?

Д-р Сиърс препоръчва да се консумират минимум 3000 mg EPA и DHA дневно за добро здраве. За да достигнете препоръчителния прием на д-р Сиърс, се нуждаете от допълнителен прием на пречистено Омега-3 рибено масло, вместо консумацията само на риба. Но трябва да изберете разумно.

  • Криловото масло всъщност е направено от ракообразни (малки скариди), които са събрани и извлечени с помощта на тежки химикали (хексан и ацетон).
  • Лененото семе, вегетариански източник на омега-3 алфалиленоленова киселина (ALA), е полезно само ако се превърне в EPA и DHA.
  • Преобразуването на ALA в EPA и DHA е много неефективно (около 1-10%), така че ще трябва да консумирате големи количества, за да получите същите ползи от много по-малко количество омега-3 рибено масло, богато на EPA и DHA.

Кои Омега-3 са важни за здравето?

Основните предимства на омега-3 идват от способността им да се борят с възпалението. Има два вида омега-3, които са най-широко проучени по отношение на своите клинични ползи, свързани с намаляване на възпалението и те са EPA (Eicosapentaenoic Acid) и DHA (Docsahexaenoic Acid).

  • EPA и DHA се намират предимно в рибата и рибеното масло.
  • EPA помага да се сведе до минимум образуването на хормони, за които е известно, че стимулират възпалението (т.е. ейкозаноидите), докато и EPA и DHA помагат за генерирането на хормони, критични за разрешаването на възпалението (т.е. резолвини).
  • Научно доказано е, че съотношение 2:1 на EPA към DHA има най-големи ползи за здравето.

 

Какво представляват Омега-3 и как работят?

Омега-3 са градивните елементи на хормоните, които помагат в борбата и лечението на възпалението. Когато възпалителните процеси в тялото ни са повече, това е една от основните причини да наддаваме на тегло, да развиваме хронични заболявания и да остаряваме с по-бързи темпове. Диета, богата на омега-3 (например риба и рибено масло), може да помогне за минимизиране на възпалението, докато диета, богата на омега-6 мазнини (например царевично масло, соево масло, шафраново масло) може да насърчи възпалението. Проблемът е, че по-често храненето на обикновения човек е с много ниско съдържание на омега-3 и много високо на омега-6 мазнини.

Проучванията показват, че покачването на епидемията от затлъстяване е успоредно с увеличения ни прием на омега-6 и намален прием на омега-3. Ето защо е важно да имаме подходящ баланс на двете, за да сведете до минимум възпалението и да насърчите цялостното благосъстояние.

 

Какво са макронутриенти?

Думата "макронутриенти" е чуждица и се използва за да опише основните хранителни групи, които са белтъчини, мазнини и въглехидрати. 

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас