Как промяната на времето се отразява на тялото ни и как да намлим влиянието му по естествен начин. Ето няколко практични съвета.

Как промяната на времето се отразява на тялото ни и как да намлим влиянието му по естествен начин. Ето няколко практични съвета.
27 октомври 2019

Нашият живот и животът на животинското царство, се регулират от началото на съществуването ни чрез редуване на светло и тъмно. Циркадният ритъм, който всеки индивид има заложен в него и който управлява ежедневните ни жизнени ритми като телесна температура, кръвно налягане, сърдечна честота и много други, се диктува от наличието на слънчева светлина и се адаптира към нея.

Как редуването на светло и тъмно се отразява на нашия организъм?

Как става това? Светлината влияе върху хипоталамуса, а това дава отражение върху циркадния часовник по два различни начина: единият е, директно чрез възприемане на светлината през окото (зрението), а другият е косвено, чрез повешето или по-малко производство на мелатонин - известен също и като "Хормон на съня" - чието производство се увеличава на тъмно и намалява на светло. В случая, значение има също и изкуствената светлина. Всеки път, когато има промяна в излагането на светлина, тялото трябва да създаде нова адаптационен механизъм. Сама по себе си, адаптацията е резултат от непрекъснати стимули, наричани още стресори. Необходими няколко дни, за да бъде изграден един нов баланс в оргнизма, продиктуван от нови стимули. Именно това наричаме "часова разлика" и на нея дължим временното си неразполижение, когато пътуваме със самолет на дълги разстояния за сравнително кратък период от време. Именно чрез въздействие върху тези две величини, светлината, отразена в окото и производство на мелатонин, можем да повлияем и циркадния биоритъм, когато той има нужда от регулация. Как по-точно? Безспорно, трябва да се започне от два фактора: първият се отнася до контрола на източниците на светлина, включително и изкуствените, особено вечер; вторият, се отнася до избора на храни, както и енергийната плътност, консумирана при вечерното ни хранене. Например, пропускането на вечеря или приемането на по-малко калории от необходимото всъщност нарушава качеството на съня ни.

За по-добро качество на съня, съставете вечерята си по следния начин

Положителното хранене е отлична отправна точка, само по себе си, тъй като включва консумацията на храни, които насърчават качеството на съня, както и в съответните количества. Консумацията късно вечер на храни, източник на така наречените рафинирани въглехидрати като басмати или пълнозърнест ориз, зърнени храни или порция хляб, не е препоръчителна. От друга стрна, ако ни се иска, може да хапнем едно малко парченце черен шоколад преди сън, защото това ще доведе до стимулиране на серотонина, с последващо положително въздействие върху мелатонина, хормона на съня.

Диета, която е твърде бедна на въглехидрати, може да намали качеството на съня поради увеличаване нивата на кортизола или кетоните в организма, които могат да доведт до безсъние и еуфория. Точните въглехидрати, но и точните протеини: правилния прием на протеини на вечеря подобрява значително качеството на съня. Сред тях, например, са пилешкото месо, което може да бъде положителен избор, тъй като това е храна, богата на триптофан, аминокиселина, която се използвана от организма ни за синтез на серотонин и мелатонин и способна да повиши качеството на съня ни.

Също така и избора на мазнини не трябва да се подценява: вечеря, богата на наситени мазнини, намалява общото време за заспиване. Екстра върджин зехтинът, богат главно на полиненаситени мастни киселини, е идеален за гарниране на храната ви и затова винаги остава отличения избор. Естествено, в подходящите количества.

 

Редактиран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit

Съвети за безопасно поведение, без да натоварвате тялото си прекомерно.

прочети още

Как да сме в добра физическа форма и кондиция? Чрез хранене или тренировки? Въпросът седи на дневен ред. Отговорът? И чрез двете.

прочети още

Причината за появявата на атаки на глад и натрупване на тегло е, че хормоните са извън баланс. Контролът на глада всъщност зависи от някои хормони, присъстващи в кръвта, червата и мозъка. И основна роля за това има начина ни на хранене.

прочети още

И кой каза, че не е възможно да останете в Зоната, когато обядвате или вечеряте извън дома? Зоната е prêt à porter lifestyle, с други думи - ще бъде с вас навсякъде.

прочети още

СЪСТАВКИ - 250 гр праз - 180 гр моркови - 180 гр зелена ябълка - 150г резене - 1 супена лъжица лимонов сок - 1 чаена лъжичка куркума на прах - 1 чаена лъжичка настърган джинджифил - 5 лъжици протеинови люспи - 2 супени лъжици зехтин екстра върджин - 2-3 скилидки чесън - черен пипер

прочети още

Една поговорка гласи: "Тези, които започват добре, са на половината път." В случая - става дума за закуската, разбира се. Най-общо, по отношение на закуската има два типа хора - „т. нар. "скипъри" на закуската“ или тези, които пропускат закуска и „любители на закуската“. Естествено, закуската е важно хранене и сама по себе си е от значение за всички. За разлика от това, което вероятно сте чували, тя не служи за активиране на метаболизма - това е фалшив мит. Въпреки това, има многобройни допълнителни предимства. Искате ли да знаете някои от тях? Прочетете нататък.

прочети още

Сърдечно-съдовото здраве е изключително важно за пълноценния ни живот, но същевременно то е и сериозно влошено не само сред нас, Българите, а и в световен мащаб. Ето някои кратки, полезни и актуални съвети, за това как да запазим сърцето си здраво за по-дълго време. 

прочети още

Да обичаш себе си означава да се грижиш себе си. Именно поради тази причина постоянната физическа активност с умерена интензивност трябва да бъде верен спътник в живота ни. Движението е изискване на нашето тяло, то е основно за физическото и психическото благосъстояни и за забавяне на физиологичното стареене.

прочети още

Правилното хранене е нещо, от което почти всички смятат, че разбират. Дали е така наистина? Оказва се, че само част от нашите навици и убеждения са наистина здравословни, докато други са резултат от фалшиви митове или от информация предавана от уста на уста, която не винаги носи вярно послание. Искате ли да знаете повече? Прочетете следващите редове.

прочети още

Лесно е да се каже „въглехидрати, протеини и мазнини“. Но наистина ли знаем колко са ни необходими, за да останем здрави и от какви храни да ги получим? Ако отговорът е не, не пропускайте тази статия. Тя ще ви бъде полезна за това да разберете как да съставите ястието си при всяко хранене и лека закуска.

прочети още

В края на изтощителните физически упражнения идва времето за възстановяване. Това е много деликатен и ценен момент, в който изборът на хранителни вещества може от една страна да благоприятства възстановяването на енергийните резерви, както и на мускулите, а от друга, да повлияе на стимулите, предизвикани от тренировките.

прочети още

Изобретателят на зоновата диета: "Храната е първото лекарство, в кухнята има генна терапия" Американският биохимик обяснява как правилното хранене може да осигури дълголетие и да противодейства на бума на рак и диабет от Марцио Бартолони

прочети още

Всеки сезон идва със своите особености, за справянето с които се изисква енергия от нашето тяло и ум. Ако добавим към това и допълнителните стрес фактори, като например самата смяна на сезона, съвременното забързжано ежедневие и др., е много вероятно да се повлияе нашата работоспособност, ефективност и имунитет. Но има добри новини.

прочети още

EnerZona България ще вземе участие на тазгодишния експозиционен форум "Вселена Здраве", който ще се проведе за първи път за град Варна и Североизточна България на 12-13 октомври 2019 г. в Делта Планет Мол гр. Варна.

прочети още

Участие на ЕнерЗона България на изложение "Мисия здраве" от 27-29 септември 2019 в "Княжевка" градина.

прочети още