Как да постигнете оптимално възстановяване след спорт чрез ефективна хранителна стратегия

Как да постигнете оптимално възстановяване след спорт чрез ефективна хранителна стратегия
25 октомври 2019

Искате ли да знаете повече?

Нека да разберем кои са основните етапи в този процес.

1. Рехидратация

Първият и най-важен момент безспорно е рехидратацията. За да могат мускулните клетки да усвояват по-добре хранителните вещества, които ще бъдат поети чрез хранене или добавки, от първостепенно значение е първо да рехидратирате тялото, като по този начин възстановявате не само водата, но и минералите, които се губят с потта, като натрий и хлор, калий и магнезий. Това е още по-важно, когато тренирате на закрито, във фитнес център и ползвате уреди за т. нар. кардио тренировки като велоергометър, бягаща пътеки и др.

2. Прием на протеини и въглехидрати

Когато става въпрос за физическо възстановяване след спортна дейност, всеки си мисли първо за въглехидрати или протеини. Истината е, че е добре да приемате и двете хранителни вещества в един и същи шейк или порция, тъй като, освен, че и двете групи макронутриенти са основни за възстановяването, когато се приемат едновременно, те се усвояват по-добре, отколкото поотделно. В тази фаза мазнините, от друга страна, дори и така наречените „добри“ е по-добре да се оставят настранаили да бъдат оскъдни. Протеините не се трупат като резерв в организма, поради което е добре да се избират протеини с висока биологична стойност при всяко хранене и закуска, като се започне от първия час след тренировъчната сесия. Протеините, разбира се, са много важни, но сами по себе си не са достатъчни. След тренировка, в храненето за възстановяване е препоръчително да приемате и въглехидрати, чиито количества ще варират в зависимост от интензивността и продължителността на тренировката ви.

3. На практика какво да правя?

Определете количеството и източника на протеин, който ще консумирате. Определете броят на храненията, при които определеното количество протеин трябва да се приема. Това отчасти варира и в зависимост от това дали тренирате сутрин, следобед или вечер. Като правило ви съветваме да консумирате ястия, които включват адекватен прием на протеини поне 3-4 пъти на ден, за предпочитане на период от 3-4 часа между храненията. Тук има още един момент, който заслужава специално внимание и той се отася до приема на протеин незабавно след тренировка - време, в което е от съществено значение да примете протеин, дори и да не сте гладни. В тези случаи, съветът, поради съображения за практичност, е да приемате прахообразни препарати, които да се разреждат във вода, специално предназначени за фазата на възстановяване на базата на протеиновия изолат. Добавки като малтодекстрин, разклонени аминокиселини, минерални соли и витамини също ще ви бъдат от голяма полза.

И накрая, не забравяйте, че почивката и по-специално сънят са неразделна част от тренировките и че техният принос е основен както за възстановяването, така и за напредъка и усъвършенстването на вашите спортни умения.

 

Редактиран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit

Съвети за безопасно поведение, без да натоварвате тялото си прекомерно.

прочети още

Как да сме в добра физическа форма и кондиция? Чрез хранене или тренировки? Въпросът седи на дневен ред. Отговорът? И чрез двете.

прочети още

Причината за появявата на атаки на глад и натрупване на тегло е, че хормоните са извън баланс. Контролът на глада всъщност зависи от някои хормони, присъстващи в кръвта, червата и мозъка. И основна роля за това има начина ни на хранене.

прочети още

И кой каза, че не е възможно да останете в Зоната, когато обядвате или вечеряте извън дома? Зоната е prêt à porter lifestyle, с други думи - ще бъде с вас навсякъде.

прочети още

СЪСТАВКИ - 250 гр праз - 180 гр моркови - 180 гр зелена ябълка - 150г резене - 1 супена лъжица лимонов сок - 1 чаена лъжичка куркума на прах - 1 чаена лъжичка настърган джинджифил - 5 лъжици протеинови люспи - 2 супени лъжици зехтин екстра върджин - 2-3 скилидки чесън - черен пипер

прочети още

Една поговорка гласи: "Тези, които започват добре, са на половината път." В случая - става дума за закуската, разбира се. Най-общо, по отношение на закуската има два типа хора - „т. нар. "скипъри" на закуската“ или тези, които пропускат закуска и „любители на закуската“. Естествено, закуската е важно хранене и сама по себе си е от значение за всички. За разлика от това, което вероятно сте чували, тя не служи за активиране на метаболизма - това е фалшив мит. Въпреки това, има многобройни допълнителни предимства. Искате ли да знаете някои от тях? Прочетете нататък.

прочети още

Сърдечно-съдовото здраве е изключително важно за пълноценния ни живот, но същевременно то е и сериозно влошено не само сред нас, Българите, а и в световен мащаб. Ето някои кратки, полезни и актуални съвети, за това как да запазим сърцето си здраво за по-дълго време. 

прочети още

Да обичаш себе си означава да се грижиш себе си. Именно поради тази причина постоянната физическа активност с умерена интензивност трябва да бъде верен спътник в живота ни. Движението е изискване на нашето тяло, то е основно за физическото и психическото благосъстояни и за забавяне на физиологичното стареене.

прочети още

Правилното хранене е нещо, от което почти всички смятат, че разбират. Дали е така наистина? Оказва се, че само част от нашите навици и убеждения са наистина здравословни, докато други са резултат от фалшиви митове или от информация предавана от уста на уста, която не винаги носи вярно послание. Искате ли да знаете повече? Прочетете следващите редове.

прочети още

Лесно е да се каже „въглехидрати, протеини и мазнини“. Но наистина ли знаем колко са ни необходими, за да останем здрави и от какви храни да ги получим? Ако отговорът е не, не пропускайте тази статия. Тя ще ви бъде полезна за това да разберете как да съставите ястието си при всяко хранене и лека закуска.

прочети още

Слънчевото време оказва значително влияние върху ежедневието и самочувствието ни. С намаляването на слънчевите дни, ритъма на живот се променят, дори и да не е така осезаемо. В крайна сметка, ние не правим нищо повече, от това да преместим стрелките на часовника назад с един час. Но какво следва от това? Нека разберем.

прочети още

Изобретателят на зоновата диета: "Храната е първото лекарство, в кухнята има генна терапия" Американският биохимик обяснява как правилното хранене може да осигури дълголетие и да противодейства на бума на рак и диабет от Марцио Бартолони

прочети още

Всеки сезон идва със своите особености, за справянето с които се изисква енергия от нашето тяло и ум. Ако добавим към това и допълнителните стрес фактори, като например самата смяна на сезона, съвременното забързжано ежедневие и др., е много вероятно да се повлияе нашата работоспособност, ефективност и имунитет. Но има добри новини.

прочети още

EnerZona България ще вземе участие на тазгодишния експозиционен форум "Вселена Здраве", който ще се проведе за първи път за град Варна и Североизточна България на 12-13 октомври 2019 г. в Делта Планет Мол гр. Варна.

прочети още

Участие на ЕнерЗона България на изложение "Мисия здраве" от 27-29 септември 2019 в "Княжевка" градина.

прочети още