ВЕЛИКДЕН И ХРАНЕНЕ: ПОЛЗИТЕ ОТ КАКАОТО, СЪЧЕТАНИ С ТРАДИЦИИТЕ НА ПРАЗНИКА

ВЕЛИКДЕН И ХРАНЕНЕ: ПОЛЗИТЕ ОТ КАКАОТО, СЪЧЕТАНИ С ТРАДИЦИИТЕ НА ПРАЗНИКА
13 април 2020

Великден тази година ще бъде малко по-различен от това, как си го представяхме. Въпреки това, за тези, които ще се постараят и ще приготвят трапезата с празничните ястията, това може би ще бъде една възможност, да обърнете малко повече внимание на един от основните кулинарни представители на празника, а именно шоколадът, който е обичан еднакво както от децата, така и от възрастните. Ако знаем ползите от него, тази година може да му се насладим истински и в допълнение на традиционните храни, присъстващи на празничната ни трапеза.

Ето как може да стане това, ако, разбира се, обичате продукти с какаово съдържание. Изведнъж, шоколадовото яйце или великденско зайче се превръщат в едно изкусително предизвикателство, което може да ни отведе до откриването на един нов и непознат свят, който ни разкрива съществуването на ценните и полезни за нашето тяло вещества - полифенолите.

Полифеноли: какви са те, къде се намират и за какво се използват

Това са съединения, производни на метаболизма на растенията, в които изпълняват множество функции като пигментация, UV защита, антипаразитно действие и много други. Те представляват голяма група, която включва флавоноиди (включително какаови флавоноиди), изофлавоноиди, фенолни киселини и антоцианини, които са сред най-често срещаните. При хората, плодовете, зеленчуците, подправките и какаовите зърна представляват основните хранителни източници на тези съединения. Познанията за тези молекули се развиват от средата на деветдесетте години и в момента са известни около 4000 съединения.

Полифеноли: ръководство за употреба

Има обаче и нещо друго. За съжаление, в най-лесно достъпните плодове и зеленчуци или тези, който се отглежда в "идеални" условия (например в оранжерията), концентрацията на полифеноли е значително по-ниска: тъй като тези съединения, сами по себе си представляват система за защита на растението от външни въздействия, тяхната концентрация намалява в условията на редуцирани фактори на околната среда или "външните агресии". И наистина, дивите растения имат много по-висока концентрация на тези защитни вещества, защото се отличават и с наличието на малкит зрънца или дребни, цветни плодове на подраста. Това, което се случва с какаото по време на индустриалните процеси на преработка за извличането му от зърната, значително намаляват естествената концентрация на полифеноли в крайния продукт. Поради тези причини, когато е възможно, е добре да изберете сезонни зеленчуци, отглеждани извън оранжерии, непреработени и с доказан произход. Ако консумацията на плодове и зеленчуци е ниска, препоръчително е да се приемат допълнително полифеноли от хранителни добавки с доказан произход, пречистени и концентрирани.

Полифенолите на Маки:

От всички т. нар. "berry" или дребни горски или храстовидни плодове има едно растение, което заслужава особено внимание и това е маки. Този малък плод, с наситено син цвят се получава от растението Aristotelia Chilensis. То расте спонтанно и диво, под формата на храст на островите Хуан Фернандес и в Чилийска Патагония. Беритбата на Maqui се извършва само на ръка, за да се запази балансът на това деликатно местообитание, здравето на растението и целостта на ценното зрънце. Maqui представлява истинско "съкровище" с много високата си концентрация на антоцианини (вид полифеноли, отговорни за цвета на плода). В рамките на това сложно семейство от природни вещества, подгрупата делфинидини съставлява почти 70% от антоцианините, присъстващи в Maqui.

В заключение

Всички полифеноли предлагат многобройни ползи за благосъстоянието на нашето тяло. По-специално, те се държат като истински пребиотици, тоест предшественици на добрите бактерии в червата. И знаете ли, че когато чревната ни флора е в баланс, може да се повиши ефективното психо-физическо благополучие. Поради тази причина е от съществено значение да се консумира висока концентрация на полифеноли всеки ден.

Куриран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit

Редактитран от д-р Слав Димитров, Кардиолог

Съвети за безопасно поведение, без да натоварвате тялото си прекомерно.

прочети още

Как да сме в добра физическа форма и кондиция? Чрез хранене или тренировки? Въпросът седи на дневен ред. Отговорът? И чрез двете.

прочети още

Причината за появявата на атаки на глад и натрупване на тегло е, че хормоните са извън баланс. Контролът на глада всъщност зависи от някои хормони, присъстващи в кръвта, червата и мозъка. И основна роля за това има начина ни на хранене.

прочети още

И кой каза, че не е възможно да останете в Зоната, когато обядвате или вечеряте извън дома? Зоната е prêt à porter lifestyle, с други думи - ще бъде с вас навсякъде.

прочети още

СЪСТАВКИ - 250 гр праз - 180 гр моркови - 180 гр зелена ябълка - 150г резене - 1 супена лъжица лимонов сок - 1 чаена лъжичка куркума на прах - 1 чаена лъжичка настърган джинджифил - 5 лъжици протеинови люспи - 2 супени лъжици зехтин екстра върджин - 2-3 скилидки чесън - черен пипер

прочети още

Една поговорка гласи: "Тези, които започват добре, са на половината път." В случая - става дума за закуската, разбира се. Най-общо, по отношение на закуската има два типа хора - „т. нар. "скипъри" на закуската“ или тези, които пропускат закуска и „любители на закуската“. Естествено, закуската е важно хранене и сама по себе си е от значение за всички. За разлика от това, което вероятно сте чували, тя не служи за активиране на метаболизма - това е фалшив мит. Въпреки това, има многобройни допълнителни предимства. Искате ли да знаете някои от тях? Прочетете нататък.

прочети още

Сърдечно-съдовото здраве е изключително важно за пълноценния ни живот, но същевременно то е и сериозно влошено не само сред нас, Българите, а и в световен мащаб. Ето някои кратки, полезни и актуални съвети, за това как да запазим сърцето си здраво за по-дълго време. 

прочети още

Да обичаш себе си означава да се грижиш себе си. Именно поради тази причина постоянната физическа активност с умерена интензивност трябва да бъде верен спътник в живота ни. Движението е изискване на нашето тяло, то е основно за физическото и психическото благосъстояни и за забавяне на физиологичното стареене.

прочети още

Правилното хранене е нещо, от което почти всички смятат, че разбират. Дали е така наистина? Оказва се, че само част от нашите навици и убеждения са наистина здравословни, докато други са резултат от фалшиви митове или от информация предавана от уста на уста, която не винаги носи вярно послание. Искате ли да знаете повече? Прочетете следващите редове.

прочети още

Лесно е да се каже „въглехидрати, протеини и мазнини“. Но наистина ли знаем колко са ни необходими, за да останем здрави и от какви храни да ги получим? Ако отговорът е не, не пропускайте тази статия. Тя ще ви бъде полезна за това да разберете как да съставите ястието си при всяко хранене и лека закуска.

прочети още

Слънчевото време оказва значително влияние върху ежедневието и самочувствието ни. С намаляването на слънчевите дни, ритъма на живот се променят, дори и да не е така осезаемо. В крайна сметка, ние не правим нищо повече, от това да преместим стрелките на часовника назад с един час. Но какво следва от това? Нека разберем.

прочети още

В края на изтощителните физически упражнения идва времето за възстановяване. Това е много деликатен и ценен момент, в който изборът на хранителни вещества може от една страна да благоприятства възстановяването на енергийните резерви, както и на мускулите, а от друга, да повлияе на стимулите, предизвикани от тренировките.

прочети още

Изобретателят на зоновата диета: "Храната е първото лекарство, в кухнята има генна терапия" Американският биохимик обяснява как правилното хранене може да осигури дълголетие и да противодейства на бума на рак и диабет от Марцио Бартолони

прочети още

Всеки сезон идва със своите особености, за справянето с които се изисква енергия от нашето тяло и ум. Ако добавим към това и допълнителните стрес фактори, като например самата смяна на сезона, съвременното забързжано ежедневие и др., е много вероятно да се повлияе нашата работоспособност, ефективност и имунитет. Но има добри новини.

прочети още

EnerZona България ще вземе участие на тазгодишния експозиционен форум "Вселена Здраве", който ще се проведе за първи път за град Варна и Североизточна България на 12-13 октомври 2019 г. в Делта Планет Мол гр. Варна.

прочети още

Участие на ЕнерЗона България на изложение "Мисия здраве" от 27-29 септември 2019 в "Княжевка" градина.

прочети още