ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ПЕРСОНАЛИЗИРАМЕ ХРАНЕНЕТО СИ?

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ПЕРСОНАЛИЗИРАМЕ ХРАНЕНЕТО СИ?
16 март 2020

Ежедневното хранене е лична кауза. Как се храним всеки ден, при всяко наше хранене и междинна закуска, зависи от нашата култура, образование, ежедневни навици и др. Реалните нужди на всеки човек са изцяло индивидуални. На практика, те зависят от някои фактори, които могат да бъдат наша отпрана точка при съставянетъо на хранителния ни режим по Зоната. Нека да разберем заедно за някои от тях.

Структура на тялото, ежедневна физическа активност и етап от живота

Аспект от първостепенно значение при подготовката на хранителен план е измерването на чистата телесна маса на индивида, което, за разлика от мастната телесна маса е от основно значение за изготвянето на хранителния режим по подходящ начин, като се избягват всякакви недостатъци. Колко трябва да се храним зависи и от някои фактори като честотата и интензивността, с която упражняваме физическа или спортна активност, както и етапа от живота, в който се намираме (например детство, юношество, бременност, кърмене, менопауза, възраст над 55 г. и др.). Всъщност, чистата телесна маса (lean body mass), в зависимост от тези фактори, може да има по-голяма нужда от обмен на протеини (т. нар. turn-over) или повишена нужда да се отговори на исканията на организма.

Добавената стойност на Зоната е, че тя определя нуждите на всеки индивид, като взема предвид всеки един от изброените по-горе аспекти, без да се ограничава до изчисляването на калориите.

Чревна флора

В света няма двама души, които да си приличат. Можете дори да разглеждате идентификацията на всеки отделен индивид като състав на неговата чревна флора. Или по-просто, като набор от бактерии, добри и лоши, които живеят в червата ни. Те се влияят от това, което ядем, но и от други фактори, като ежедневен психически и екологичен стрес. Знанието за това как всеки човек се адаптира към външната среда и реагира на храната, която поглъща, ни позволява да разберем кои храни могат да бъдат повече или по-малко подходящи. Например F.O.D.M.A.P.s са набор от високо ферментиращи захари в червата, които са включени в различни видове храни, от зеленчуци и плодове, бобови растения, до промишлени продукти като бонбони и дъвки. Ясната и вече балансирана диета по Зоната, която има за цел да овладее възпалението, може да вземе предвид FODMAPS, както и много други фактори, за да намали чревния дискомфорт като коремно напрежение, подуване и др.

Поради тези (и много други) причини Зоната може да бъде определена като персонализиран хранителен стил.

Куриран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit

ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА СПОРТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ОТКРИТО

Съвети за безопасно поведение, без да натоварвате тялото си прекомерно.

прочети още

Физическа кондиция и как тренировките могат да подсилят предимствата на нискокалоричната хранителна стратегия

Как да сме в добра физическа форма и кондиция? Чрез хранене или тренировки? Въпросът седи на дневен ред. Отговорът? И чрез двете.

прочети още

ГЛАДНИ АТАКИ? РАЗБЕРЕТЕ КОГА СЕ ПОЯВЯВАТ И КАК ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ

Причината за появявата на атаки на глад и натрупване на тегло е, че хормоните са извън баланс. Контролът на глада всъщност зависи от някои хормони, присъстващи в кръвта, червата и мозъка. И основна роля за това има начина ни на хранене.

прочети още

ОБЯД В ОФИСА: КАК ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ДА ОСТАНЕМ В ЗОНАТА? ДОРИ И СЛЕД ТРЕНИРОВКА В ОБЕДНАТА ПОЧИВКА.

И кой каза, че не е възможно да останете в Зоната, когато обядвате или вечеряте извън дома? Зоната е prêt à porter lifestyle, с други думи - ще бъде с вас навсякъде.

прочети още

КРЕМ СУПА С ПРАЗ ЛУК, ЯБЪЛКА И ПРОТЕИНОВИ ГРАНУЛИ

СЪСТАВКИ - 250 гр праз - 180 гр моркови - 180 гр зелена ябълка - 150г резене - 1 супена лъжица лимонов сок - 1 чаена лъжичка куркума на прах - 1 чаена лъжичка настърган джинджифил - 5 лъжици протеинови люспи - 2 супени лъжици зехтин екстра върджин - 2-3 скилидки чесън - черен пипер

прочети още

Закуската: първо хранене за деня. Как да я направим най-полезна и ефикасна? За спортуващи и не само.

Една поговорка гласи: "Тези, които започват добре, са на половината път." В случая - става дума за закуската, разбира се. Най-общо, по отношение на закуската има два типа хора - „т. нар. "скипъри" на закуската“ или тези, които пропускат закуска и „любители на закуската“. Естествено, закуската е важно хранене и сама по себе си е от значение за всички. За разлика от това, което вероятно сте чували, тя не служи за активиране на метаболизма - това е фалшив мит. Въпреки това, има многобройни допълнителни предимства. Искате ли да знаете някои от тях? Прочетете нататък.

прочети още

ЗДРАВО СЪРЦЕ: НАРЪЧНИК НА ПОТРЕБИТЕЛЯ. ЧАСТ ПЪРВА.

Сърдечно-съдовото здраве е изключително важно за пълноценния ни живот, но същевременно то е и сериозно влошено не само сред нас, Българите, а и в световен мащаб. Ето някои кратки, полезни и актуални съвети, за това как да запазим сърцето си здраво за по-дълго време. 

прочети още

Коледни и Новогодишни празници: изберете тренировката, която е подходяща за вас

Да обичаш себе си означава да се грижиш себе си. Именно поради тази причина постоянната физическа активност с умерена интензивност трябва да бъде верен спътник в живота ни. Движението е изискване на нашето тяло, то е основно за физическото и психическото благосъстояни и за забавяне на физиологичното стареене.

прочети още

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ХРАНЕНЕ

Правилното хранене е нещо, от което почти всички смятат, че разбират. Дали е така наистина? Оказва се, че само част от нашите навици и убеждения са наистина здравословни, докато други са резултат от фалшиви митове или от информация предавана от уста на уста, която не винаги носи вярно послание. Искате ли да знаете повече? Прочетете следващите редове.

прочети още

Въглехидрати, протеини, мазнини: наистина ли знаем колко и какво да ядем, за да се чувстваме добре?

Лесно е да се каже „въглехидрати, протеини и мазнини“. Но наистина ли знаем колко са ни необходими, за да останем здрави и от какви храни да ги получим? Ако отговорът е не, не пропускайте тази статия. Тя ще ви бъде полезна за това да разберете как да съставите ястието си при всяко хранене и лека закуска.

прочети още

Как промяната на времето се отразява на тялото ни и как да намлим влиянието му по естествен начин. Ето няколко практични съвета.

Слънчевото време оказва значително влияние върху ежедневието и самочувствието ни. С намаляването на слънчевите дни, ритъма на живот се променят, дори и да не е така осезаемо. В крайна сметка, ние не правим нищо повече, от това да преместим стрелките на часовника назад с един час. Но какво следва от това? Нека разберем.

прочети още

Как да постигнете оптимално възстановяване след спорт чрез ефективна хранителна стратегия

В края на изтощителните физически упражнения идва времето за възстановяване. Това е много деликатен и ценен момент, в който изборът на хранителни вещества може от една страна да благоприятства възстановяването на енергийните резерви, както и на мускулите, а от друга, да повлияе на стимулите, предизвикани от тренировките.

прочети още

"Зоната не е проста диета. Това е различен начин на мислене за храната, това е начин на живот (lifestyle), но също така и начин на мислене (mindstyle)" Бари Сиърс

Изобретателят на зоновата диета: "Храната е първото лекарство, в кухнята има генна терапия" Американският биохимик обяснява как правилното хранене може да осигури дълголетие и да противодейства на бума на рак и диабет от Марцио Бартолони

прочети още

Есен: има начин, по-кайто да останем в кондиция и да се преборим с умората

Всеки сезон идва със своите особености, за справянето с които се изисква енергия от нашето тяло и ум. Ако добавим към това и допълнителните стрес фактори, като например самата смяна на сезона, съвременното забързжано ежедневие и др., е много вероятно да се повлияе нашата работоспособност, ефективност и имунитет. Но има добри новини.

прочети още

EnerZona България ще бъде представена на изложението за здраве и здравни прдукти "Вселена Здраве" във Варна

EnerZona България ще вземе участие на тазгодишния експозиционен форум "Вселена Здраве", който ще се проведе за първи път за град Варна и Североизточна България на 12-13 октомври 2019 г. в Делта Планет Мол гр. Варна.

прочети още

Участие на изложение "Мисия Здраве"

Участие на ЕнерЗона България на изложение "Мисия здраве" от 27-29 септември 2019 в "Княжевка" градина.

прочети още