ОБЯД В ОФИСА: КАК ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ДА ОСТАНЕМ В ЗОНАТА? ДОРИ И СЛЕД ТРЕНИРОВКА В ОБЕДНАТА ПОЧИВКА.

ОБЯД В ОФИСА: КАК ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ДА ОСТАНЕМ В ЗОНАТА? ДОРИ И СЛЕД ТРЕНИРОВКА В ОБЕДНАТА ПОЧИВКА.
10 февруари 2020

 

Само в някои части на света е по-трудно да спазвате Зоната поради по-оскъдната наличност на храни с протеинови източници, но в повечето страни, да останете верни на Зоната е като детската игра. Дори когато обядвате в офиса или след тренировка в обедната почивка. Нека да разберем как.

Зоната: една много проста схема.

Красотата на Зоната е, че може да се нагажда според различните вкусове, времето за приготвяне на ястието и способностите на готвача. Зоната може да бъде проста, схематична или гурме. Изборът зависи от вас.

Започнете от тук:

Уверете се, че в чинията Ви винаги има обилна порция зеленчуци, за предпочитане сезонни, които да бъдат подправени с 1 лъжичка екстра върджин зехтин. Ако обядвате навън, например в ресторант, поискайте двойна доза, ако е възможно. След това изберете храна с източник на протеини. От риба, бяло месо, понякога червено, но чисто и без мазнини или сурова шунка до омлет от цели яйца (най-много 1-2 пъти седмично) или само от белтъците (може всеки ден). Има и източници от растителен произход като тофу или нахут. Сервирайте с резен пълнозърнест хляб, 2 филийки пълнозърнести крекери или 4 бисквитки. И завършете с плод. Като алтернатива на хляба, можете да удвоите порцията плодове или да изберете голяма плодова салата. Или пък да гарнирате с оризовки.

Тренирате ли по време на обедната почивка?

Ако почивката е вашето време да тренирате, подсилете положителния ефект постигнат от движението веднага, щом се върнете в офиса (или у дома) с чиния, съставена както по-горе, като евентуално заменете хляба и плодовете с малка порция кафяв ориз, лимец, ечемик или друга пълнозърнеста култура. Дори с бобови растения.

Правилото за 5-те часа и значението на закуските.

Не забравяйте, че никога не трябва да оставяте повече от 5 часа между храненията. Има (балансирани) закуски, които ви позволяват да поддържате кръвната си захар възможно най-постоянна и насърчава това приятно усещане за ситост. Именно благодарение на това постоянство е възможно да отслабнете, ако е необходимо, или да поддържате постигнатата физическа форма, както и да се оптимизират физическите и умствените възможности. Ефекта е значително осезаем особено в най-интензивните и стресиращи работни дни.

Куриран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit

Съвети за безопасно поведение, без да натоварвате тялото си прекомерно.

прочети още

Как да сме в добра физическа форма и кондиция? Чрез хранене или тренировки? Въпросът седи на дневен ред. Отговорът? И чрез двете.

прочети още

Причината за появявата на атаки на глад и натрупване на тегло е, че хормоните са извън баланс. Контролът на глада всъщност зависи от някои хормони, присъстващи в кръвта, червата и мозъка. И основна роля за това има начина ни на хранене.

прочети още

СЪСТАВКИ - 250 гр праз - 180 гр моркови - 180 гр зелена ябълка - 150г резене - 1 супена лъжица лимонов сок - 1 чаена лъжичка куркума на прах - 1 чаена лъжичка настърган джинджифил - 5 лъжици протеинови люспи - 2 супени лъжици зехтин екстра върджин - 2-3 скилидки чесън - черен пипер

прочети още

Една поговорка гласи: "Тези, които започват добре, са на половината път." В случая - става дума за закуската, разбира се. Най-общо, по отношение на закуската има два типа хора - „т. нар. "скипъри" на закуската“ или тези, които пропускат закуска и „любители на закуската“. Естествено, закуската е важно хранене и сама по себе си е от значение за всички. За разлика от това, което вероятно сте чували, тя не служи за активиране на метаболизма - това е фалшив мит. Въпреки това, има многобройни допълнителни предимства. Искате ли да знаете някои от тях? Прочетете нататък.

прочети още

Сърдечно-съдовото здраве е изключително важно за пълноценния ни живот, но същевременно то е и сериозно влошено не само сред нас, Българите, а и в световен мащаб. Ето някои кратки, полезни и актуални съвети, за това как да запазим сърцето си здраво за по-дълго време. 

прочети още

Да обичаш себе си означава да се грижиш себе си. Именно поради тази причина постоянната физическа активност с умерена интензивност трябва да бъде верен спътник в живота ни. Движението е изискване на нашето тяло, то е основно за физическото и психическото благосъстояни и за забавяне на физиологичното стареене.

прочети още

Правилното хранене е нещо, от което почти всички смятат, че разбират. Дали е така наистина? Оказва се, че само част от нашите навици и убеждения са наистина здравословни, докато други са резултат от фалшиви митове или от информация предавана от уста на уста, която не винаги носи вярно послание. Искате ли да знаете повече? Прочетете следващите редове.

прочети още

Лесно е да се каже „въглехидрати, протеини и мазнини“. Но наистина ли знаем колко са ни необходими, за да останем здрави и от какви храни да ги получим? Ако отговорът е не, не пропускайте тази статия. Тя ще ви бъде полезна за това да разберете как да съставите ястието си при всяко хранене и лека закуска.

прочети още

Слънчевото време оказва значително влияние върху ежедневието и самочувствието ни. С намаляването на слънчевите дни, ритъма на живот се променят, дори и да не е така осезаемо. В крайна сметка, ние не правим нищо повече, от това да преместим стрелките на часовника назад с един час. Но какво следва от това? Нека разберем.

прочети още

В края на изтощителните физически упражнения идва времето за възстановяване. Това е много деликатен и ценен момент, в който изборът на хранителни вещества може от една страна да благоприятства възстановяването на енергийните резерви, както и на мускулите, а от друга, да повлияе на стимулите, предизвикани от тренировките.

прочети още

Изобретателят на зоновата диета: "Храната е първото лекарство, в кухнята има генна терапия" Американският биохимик обяснява как правилното хранене може да осигури дълголетие и да противодейства на бума на рак и диабет от Марцио Бартолони

прочети още

Всеки сезон идва със своите особености, за справянето с които се изисква енергия от нашето тяло и ум. Ако добавим към това и допълнителните стрес фактори, като например самата смяна на сезона, съвременното забързжано ежедневие и др., е много вероятно да се повлияе нашата работоспособност, ефективност и имунитет. Но има добри новини.

прочети още

EnerZona България ще вземе участие на тазгодишния експозиционен форум "Вселена Здраве", който ще се проведе за първи път за град Варна и Североизточна България на 12-13 октомври 2019 г. в Делта Планет Мол гр. Варна.

прочети още

Участие на ЕнерЗона България на изложение "Мисия здраве" от 27-29 септември 2019 в "Княжевка" градина.

прочети още